Maak jullie punt af Frenkie en Georginio, voetbal niet in Qatar

Bij de bouw van de stadions in Qatar worden mensen als slaven behandeld. Een statement tegen racisme als dat van Wijnaldum en Frenkie de Jong heeft dan ook geen enkele waarde als je daarna toch gewoon aan het WK deelneemt, stelt Auke de Wit, student journalistiek.

 

Het was 19 november 2019 toen Frenkie de Jong en ­Georginio Wijnaldum de onderarmen tegen elkaar hielden en daarmee een statement maakten tegen racisme. Inmiddels zijn we anderhalf jaar en een coronacrisis verder en is gebleken dat het bij dergelijk laffe acties bleef. Daadwerkelijk wat inleveren is te veel gevraagd, daar scoor je namelijk geen punten mee. Deze mannen willen wel graag deel zijn van de oplossing, maar alleen ten tijde van de commotie. Wanneer er geen likes meer te halen zijn, is de strijdlust weg. Als de wereld zou bestaan uit dit soort voetballers, komt een oplossing nooit.

 

Gelukkig bestaat de wereld ook niet alleen uit dit soort voetballers en wordt er op andere plekken wel aan oplossingen gewerkt. Bij Amnesty International bijvoorbeeld. Deze organisatie wist de erbarmelijke omstandigheden in Qatar aan het licht te brengen: twee miljoen gastarbeiders vanuit Azië en Afrika bouwen mee aan de stadions voor het WK voetbal in 2022. Een groot deel van deze arbeiders kreeg maar liefst zeven maanden lang niet betaald. Ook wisten zij te melden dat Qatar nog steeds het Kafala-systeem in stand houdt. Een systeem dat arbeidsmigranten dwingt een lokale sponsor te hebben. Een sponsor die zich kan terugtrekken waarna alle wettelijke rechten van de arbeids­migrant komen te vervallen.

Zo’n pure vorm van slavernij vind je nog zelden in onze tijd en het is daarom absurd dat de KNVB, de Fifa, maar bovenal spelers als De Jong en Wijnaldum zich hier niet tegen verzetten. Als je tegen racisme en dus voor gelijkheid bent, hoe kun je dan meewerken aan een systeem waarbij het contrast tussen ‘werkgever’ en ‘werknemer’ niet groter kan?

De NRC meldde in 2015 al dat er bij de bouw van de stadions 1200 mensen zijn overleden. Dinsdag liet The Guardian weten dat het er inmiddels al minstens 6500 zijn. Als het niet te ver weg voor je staat: dat zijn meer dan 21 MH17-ongevallen of bijna de helft van het aantal geregistreerde coronadoden (weet u wel, die pandemie waar we middenin zitten).

Ik kan u vertellen dat deze mensen hun geld niet verdienden met voetballen. Hoewel de kans groot is dat zij wel op het veld zijn overleden. Hoe groot de belangen ook zijn, lieve Frenkie en Georginio, toon ballen en stap van het veld. Boycot dit evenement en voorkom bloed aan je handen.